Close
Skip to content

Aflevering 3

De rijke bodem van Noord-Holland

Aflevering 3 – Vrijdag 6 augustus

Huis van Hilde

De rijke bodem van Noord-Holland

met o.a. Marie-France van Oorsouw & Evert van Ginkel

Kijk mee naar een live-talkshow vanuit de ArcheoHotspot van het Hunebedcentrum. Er schuiven verrassende gasten aan bij Evert en Marie-France en onze archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Iedereen kan vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

Aflevering 3 | 06-08 | 19:00

Bekijk de aflevering

Aflevering 3

3D-model Origineel: Huis van Hilde

Na iedere aflevering lichten we één voorwerp uit. Dit is tevens de teaser van de volgende locatie! Dus voel je vrij om te raden waar we heengaan. Van het uitgelichte voorwerp wordt d.m.v. fotogrammetrie een 3D-scan gemaakt die hier op de website te bezichtigen zal zijn! 

Scheepslantaarn
Scheepslantaarns dienden, zoals de naam al zegt, voor de verlichting op een schip. De houten lantaarn is een voorloper van de bekende stormlampen die op olie branden. Het houten omhulsel maakte het een gevaarlijk en brandbaar object. Zeker op een houten schip! Door de lantaarn op te hangen, bewoog hij met het schip mee. De scheepslantaarn zat heel ingenieus in elkaar. Hij bestond uit verschillende houtsoorten met ruitjes gemaakt van een dun laagje koehoorn. De verbindingen pasten precies in elkaar. Het is echt een staaltje timmermansvakwerk. er zit zelfs een omhoogstaand riggeltje op ter extra bescherming dat het deurtje niet openwaait wanneer de sluiting het begeeft.

Vrijwilliger Archeohotspot

Ria Blom

Vrijwilliger Archeohotspot
Verhalen over Hunebedden

Femke Bosscher

Verhalen over Hunebedden
DPV & Hunebedjagers

Gerard Versijp

DPV & Hunebedjagers
Hunebed 3D-scan

Emy Theuws

Hunebed 3D-scan
Het grootste hunebed

Harry Wolters

Het grootste hunebed
WhatsApp Image 2021-07-23 at 09.47.56