Skip to content

Aflevering 1

Nijmegen en omstreken

Aflevering 1 – Vrijdag 18 juni

Museum Het Valkhof:

Nijmegen en omstreken

met o.a. Marie-France van Oorsouw & Evert van Ginkel

Kijk mee naar een live-talkshow vanuit de ArcheoHotspot van Museum Het Valkhof in Nijmegen. De eerste uitzending markeert de start van de Nationale Archeologiedagen! Er schuiven verrassende gasten aan bij Evert en Marie-France en onze archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Iedereen kan vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

Aflevering 1.

Bekijk de aflevering terug via YouTube.

Ruitersmasker_valkhof

3D-model Origineel: Museum Het Valkhof

Elke week lichten we een voorwerp uit aangaande de locatie waar we ons bevinden. Dit is tevens de teaser van de volgende locatie! Dus voel je vrij om te raden waar we heengaan! Van het uitgelichte voorwerp wordt d.m.v. fotogrammetrie een 3D-scan gemaakt die hier op de website te bezichtigen zal zijn! 

Ring van Git
Een diepzwarte ring van git is al een mooie verschijning, maar deze ring is wel extra bijzonder. Hij is in één stuk uitgesneden en als we goed kijken zien we dat er bovenop de ronding van de ring zorgvuldig het hoofd van een Afrikaans persoon is uitgesneden. De ring is gevonden in een greppel uit Huissen met materiaal uit de late derde eeuw. Waar de ring is gemaakt of wie hem heeft gedragen is helaas niet te achterhalen. Opvallend is dat de stijl niet klassiek-Romeins is. Des te raadselachtiger en intrigerender wordt deze vondst!